036 - 534 63 62

Grijs haar

Wat u moet weten over grijs
Haar bevindt zich in haarzakjes op onze hoofdhuid waarin zich ook pigment oftewel melanine bevindt. Melanine bepaalt de haarkleur. Naarmate we ouder worden, wordt er minder pigment aangemaakt en verdwijnt de kleur uit het haar.

Grijs haar heeft een andere structuur
Door het verdwijnen van melanine wordt het haar stugger: de haarschubben staan minder open. Daardoor is het soms moeilijker kleuren, het vraagt meer pigment om het haar op te vullen. Ook de talgproductie neemt af waardoor het haar droger wordt.

hairstyliste-danielle-kapsalon-almere-grijs-haar

Grijs worden is genetische bepaald
Vroeg grijs worden zit vaak in de familie. De een is met 27 jaar volledig grijs, de ander op zijn 40ste nog geen 10 procent. En hoewel niet iedereen grijs wordt - ook dat is genetisch bepaald - hebben we op ons 40ste vrijwel allemaal (enkele) grijze haren.

Grijs wordt u niet van stress
Hoewel vaak anders beweert, kan uit onderzoek niet bewezen worden dat lifestyle en stress invloed hebben op grijs worden. Haaruitval kan wel door stress of medicijnen worden veroorzaakt.

Wat kunt u er aan doen?
Grijs worden kunt u niet voorkomen. Wel kunnen de eerste grijze haren gecamoufleerd worden met een kleurshampoo, deze dekt ongeveer 25% van het grijs (iedere grijze haar krijgt 25% meer kleur). Na een aantal wasbeurten wast de kleuring weer uit het haar. Een kleurmousse werkt op basis van oxidatie; in contact met zuurstof kleurt het op natuurlijke wijze het grijs. Het moet 48 uur intrekken. Permanente highlights en lowlights camoufleren ook goed zonder uitgroei-effecten.

Kleurshampoo of permanente kleuring?
Haar bestaat uit een merglaag, een vezellaag en vervolgens een schubbenlaag. Kleurshampoo, kleurmousse en een semipermanent kleuring – dekking 50% - leggen zich om de schubbenlaag heen en dringen er iets in. Een permanente kleuring geeft 100% dekking omdat het echt in de vezellaag doordringt. Dit is niet uitspoelbaar.

Voorkom uitgroei-effect met de juiste kleuring
Haar groeit gemiddeld een centimeter per maand. Met een harde kleur ontstaat na een maand dus al een uitgroei-effect. Een ouder persoon vraagt sowieso om een minder harde kleuring doordat de huidtint verandert. Ik adviseer bij permanente kleuring daarom de kleur die past bij uw gezicht. Vaak wordt ook gekozen voor een tint lichter dan de oorspronkelijke kleur. Dit omdat er bij een harde kleuring om de vier tot zes weken gekleurd moet worden. Koele matte tinten zijn vooral geschikt voor mannen vanwege het minder sterke kleureffect.